Maddelerin türüne karar vermek için veya maddeleri birbirinden ayırt etmek için kullanılan özelliklerdir. Bu özellikler madde miktarına bağlı değildirler, fakat ortam koşullarından etkilenirler.
1. Özkütle: Birim hacimdeki madde miktarıdır.
2. Özhacim: Birim kütlenin hacmine denir.
3. Özısı: Herhangi bir maddenin 1 gramının sıcaklığını 1 oC artırmak için verilmesi gereken ısı miktarıdır.
4. Çözünürlük: Belirli sıcaklıkta 100 cm3 çözücüde çözünen madde miktarına denir.
5. Erime noktası: Bir maddenin katı halden sıvı hale geçtiği sıcaklığa denir. Saf maddelerin erime noktası sabittir.
6. Kaynama noktası: Bir maddenin sıvı halden gaz hale geçmeye basladığı sıcaklığa denir.
7. Erime Isısı: 1 gr katının tamamının sıvı hale geçmesi için verilmesi gereken ısı miktarıdır.
8. Buharlasma ısısı: 1 gram sıvının tamamının gaz haline geçmesi için verilmesi gereken ısı miktarıdır.
9. Genleşme: Isıtılan bütün maddeler genlesir ve bu genlesme miktarı her madde için farklıdır. Gazların hepsi ısıtıldıklarında aynı anda genlestikleri için gazlar için ayırtedici bir özellik değildir.
10. Esneklik: Farklı katılara esit miktarda kuvvet uygulandığında esnekliğin her katı için farklı olduğu görülür. Esneklik sıvı ve gazlar için ayırt edici bir özellik değildir.
11. İletkenlik: Elektik akımını iletebilme özelliğidir.
0 yorum:
Yorum Gönder